• acasa
  • articole
  • articol - Concert "45 de ani de jazz" cu Harry Tavitian

Concert "45 de ani de jazz" cu Harry Tavitian

6 october 2014

Concertul "45 de ani de jazz" cu Harry Tavitian a avut succes maxim, sala Casei Studenţilor din Iaşi fiind neîncăpătoare pentru publicul numeros. Concertul a fost prilejuit pentru aniversarea: „Harry Tavitian- 45 de ani de jazz” şi a fost organizat de Uniunea Armenilor Filiala Iaşi, în parteneriat cu "Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană". Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai important jazz-man român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ şi în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. Concertul „Harry Tavitian - 45 de ani de jazz” a fost o sărbătoare muzicală deosebită pentru iubitorii jazz-ului de calitate, interpretat de un artist care îmbină ingenios stiluri muzicale precum free-jazz, blues arhaic, etno-jazz şi jazz de avangardă.

„În acest an se împlinesc 45 de ani de la primele mele întâlniri cu bluesul, poarta de aur prin care, câţiva ani mai târziu aveam să întru în jazz. E o mare bucurie pentru mine că la acestă aniversare să fiu alături de publicul de jazz din Iaşi.” (Harry Tavitian).

 

Harry Tavitian a mai evoluat la Iaşi, în două concerte memorabile, cu săli arhipline. În aprilie 2011, Harry Tavitian a interpretat "Rezonanţe Armeneşti în Jazz", la Studioul TVR Iaşi, în memoria victimelor Genocidului împotriva armenilor din Turcia din 1915, iar în mai 2012 a cântat la două piane cu Ion Baciu Jr. la Teatrul "Luceafărul". Ambele concerte au fost organizate de Uniunea Armenilor din România - filala Iaşi, pentru promovarea tradiţiilor armeneşti şi a multiculturalismului în oraşul Iaşi. Evenimentul marchează un dublu moment aniversar – împlinirea a 45 de ani de carieră pentru pianistul Harry Tavitian şi sărbătorirea primei atestări documentare a Iaşului şi susţine proiectul “Capsula Timpului - Povestea ta e şi povestea Iaşului!”.

Galerie poze