Comemorarea Genocidului Armean

24 aprilie 2013

         Uniunea Armenilor din România – Filiala Iaşi a organizat un program cultural special pe data de 24 aprilie 2013, la sala de conferinţe “ Mezanin” din Iaşi, cu scopul comemorării Genocidului Armean. La eveniment au participat atât membrii ai comunităţii armene din Iaşi, cât şi ai celorlate comunităţi care ne susţin în proiectele culturale, dar şi personalităţi ieşene interesate de istoria poporului armean. Seria de discuţii s-a axat pe două direcţii şi anume: istoria Genocidului Armean , în special efectele dezastruoase ale exterminării în masă a poporului armean, dar şi importanţa promovării conceptului de toleranţă etnică, într-o eră a globalizării, în vederea stopării pizmei între naţiuni şi a înăbuşirii din faşă a unor conflicte ce aduc atingere unei naţiuni întregi, precum Genocidul Armean din 1915 care a îndurerat întreg poporul armean.

 

        De ce promovarea conceptului de toleranţă etnică în cadrul unei activităţi de comemorare a unui moment atât de sângeros ? Motivul, deşi îndrăzneţ, este uşor de înţeles şi cu semnificaţii profunde deoarece, comunitatea armeană din Iaşi a dorit, prin prezentarea faptelor brutale din 1915, să aducă un tribut tuturor armenilor decedaţi în Genocid, dar şi să conştientizeze opinia publică despre necesitatea promovării conceptului de toleranţă între popoare, ca fiind cheia stopării oricărui tip de genocid, concept care la 1915 nu era agreat de puterile lumii şi, prin urmare, au căzut pradă morţii sute şi milioane de suflete . Prin promovarea acestei valori culturale se poate pune capăt conflictelor între popoare şi se deschide o nouă epocă , a toleranţei şi acceptării faptului că, deşi suntem diferiţi, putem să ne îmbogăţim cultural, respectând tradiţiile şi istoria seculară a comunităţilor din jurul nostru.

        Aşadar, prin discursurile participanţilor la eveniment, s-a urmărit conştientizarea publicului despre efectele masacrului naţiunii armene, dar s–a dorit şi prezentarea unei alternative la acţiunile belicoase,  această alternativă fiind încurajarea tuturor comunităţilor la o viaţă în armonie, asigurată de spiritul cultural tolerant, ce trebuie sădit în special în educaţia tinerilor şi a copiilor.

Comunitatea armeană din Iaşi, prin puterea exemplului, prin prezentarea în profunzime a tuturor aspectelor Genocidului Armean, doreşte să aducă în inima tuturor comunităţilor din Iaşi dorinţa unui trai paşnic şi tolerant, condamnă ura şi răutatea între naţiuni, oferind o lecţie de viaţă prin împărtăşirea durerii provocate în Genocidul Armean.

        Acest episod negru devine un simbol al luptei armenilor din Iaşi împotriva urii şi a intoleranţei entice între neamurile de pe întreg globul pământesc, ură ce nu poate da naştere decât la nenorociri, durere şi moarte, şi care trebuie anihilată prin toate mijloacele posibile pentru ca exterminări în masă, ca cea din 1915 împotriva armenilor să nu mai aibă loc niciodată în istoria modernă a omenirii.

Consecinţele Genocidului Armean sunt greu de uitat, până şi trecerea timpului, ce vindecă rănile trecutului, fiind neputicioasă în a cicatriza rana încă proaspăt sângerândă din inima poporului armean.

       La finalul prezentărilor, organizaţia de tineret a Uniunii Armenilor din România - Filiala Iaşi a dorit să aducă un tribut personalităţilor culturale armeneşti ce şi-au găsit sfârşitul în vremurile tulburi ale anilor 1915. A fost susţinut de către tinerii armeni un recital de poezie, fiind recitate poezii ale scriitorului Daniel Varujan, seara culturală continuând cu prezentarea Revistei “Siamanto” nr. 2/ 2013, ediţie specială, dedicată Comemorării Genocidului Armean.

Galerie poze