• acasa
  • evenimente
  • articol - Fraternitatea româno-armeană în prag de centenar

Fraternitatea româno-armeană în prag de centenar

19 october 2019

În contextul actual al împlinirii celor 100 de ani de la înființarea Uniunii Armenilor din România, un remarcabil profesor ieșean a desfășurat un eveniment de marcă dedicat fraternitățiilor româno-armene. Documentele prezentate de domnul prof. Andi Marius Dașchievici aduc în fața auditoriului o serie de documente ce prezintă spiritul intercultural al vremurilor de odinioară din viața etnicilor din Iași. Aceste surse provin fie din mediul familiar sau heraldic, dar la care se adaugă și arborii genealogici păstrați cu sfințenie odată cu trecerea ireversibilă a timpului. Aceste elemente descifrează un mozaic construit de-a lungul timpului de etniile din zona Moldovei.

Comunitatea armeană din Iași s-a stabilit cu mult înaintea anului 1395, un an cu semnificație, dedicat primei atestări documentare a orașului ce era reprezentată de Biserica Armeană Sfânta Maria. Încă din cele mai vechi timpuri armenii erau preocupați de dezvoltare economică, având cele mai calitative produse în sfera cafelei, ceramicii sau a vaselor de alamă. Lăcașul de cult era  considerat epicentrul sau inima comunității, motiv pentru care aceștia s-au așezat în zona învecinată, formând astfel Mahalaua Armenească. Istoria comunității armene începe așadar cu așezarea familiilor nobiliare ce se dedicau dezvoltării comerțului la nivelul târgului ieșean. Odată cu trecerea timpului, comunitatea armeană de la sfera negoțului a trecut în clasa intelectuală reușim să formeze oameni de vază ai societății, implicați activ în tărâmul științific, dar și cultural. Astfel, promovarea valorilor armenești a devenit dezideratului fiecărui armean contemporan ce privește cu nostalgie către Patria Mamă – Armenia.

Participând la acest eveniment am rămas plăcut surprinsă de modul în care domnia sa a reușit să capteze atenția publicului printr-o incursiune realizată cu privire la istoria comunității armene din Iași. Cu profesionalism și deosebită aplecare, domnul profesor a reușit să introducă auditoriul în cultura și tradițiile armenești, dincolo de sfera atestărilor documentare.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros, deschis laturii interculturale. Gazda a reușit să capteze atenția prin deschiderea unui dialog pe baza documentelor prezentate, reușind ca împreună cu invitații să pornească noi cercetări în domeniul istoriei. Fraternitatea româno-armeană capătă astfel contur, pe de o parte, prin incursiunea realizată în trecutul istoric al comunității, și pe de altă parte, prin realizarea unor activități de conștientizare și de aducere aminte a elementelor cheie din istoria unui popor oriental.

Galerie poze