• acasa
  • articole
  • articol - Scriitorul Varujan Vosganian lansează la Iaşi "Cartea poemelor mele nescrise"

Scriitorul Varujan Vosganian lansează la Iaşi "Cartea poemelor mele nescrise"

9 november 2015

Comunitatea armeană din Iaşi are plăcerea de a invita iubitorii de literatură contemporană la evenimentul din 12 noiembrie 2015, orele 18:00, la Librarium Palas, unde scriitorul Varujan Vosganian, Preşedintele Uniunii Armenilor din România, va lansa volumul de excepţie "Cartea poemelor mele nescrise". Invitaţi speciali vor fi Cassian Maria Spiridon, Antonio Patras, Doris Mironescu. Actorul Emil Coşeru va încânta publicul cu un recital de poeme din acest volum.

"Cartea poemelor mele nescrise" ne vorbeşte despre generaţia tristă a copiilor născuţi după război şi căreia evenimentele din 1989 nu i-au atenuat dimensiunea tragică. Dar evocă, în acelaşi timp, condiţia poetului într-o lume lipsită de autenticitate. Ne-o spune autorul însuşi:

„Poezia se scrie la persoană I. Ea este o artă a sincerităţii, o continuă mărturisire. O spovedanie fără cuminecătură, căci poetul nu primeşte nimic în schimb şi nu poate fi iertat pentru darurile sale.

Cum se poate, aşadar, povesti viaţa unui poet, lăsînd la o parte orice altceva ce ştim despre el, şi recompunînd-o din versurile sale? "Cartea poemelor mele nescrise" este, în ce mă priveşte, o încercare de acest fel.

În "Cartea poemelor mele nescrise", eu sînt mai ales ceea ce nu am putut împlini. Asta înseamnă că destinul trebuie asumat fără încetare, dar că nu trăim niciodată de ajuns pentru a-l duce pînă la capăt. Cineva, într-o altă lume, continuă să-l trăiască ori să-l scrie pentru noi.”Potrivit comentatorilor săi de pînă acum, "Cartea poemelor mele nescrise" este, prin ţinută să ideatică şi stilistică, un volum de excepţie. Dincolo de spaţiul public cu care ne-a obişnuit pînă acum, Varujan Vosganian ne propune, prin acest nou volum, o incursiune tulburătoare în spaţiul intim al poeziei sale.

„Un volum cum n-am citit de mult. Sigur i-ar fi plăcut şi lui Mircea Ciobanu, dascălul întru poezie al autorului, al cărui duh al marii poezii se resimte, însă fără nimic epigonic; spun asta anume pentru a indică rădăcina metafizică, cea mai nobilă în viziunea mea, de unde urcă Varujan Vosganian ca poet între vîrfurile liricii contemporane, exprimînd că nimeni altul condiţia tragică a generaţiei noastre. Prin cartea de faţă, Varujan Vosganian atinge, că poet, măsură prozatorului ce-a dat magnificul român Cartea şoaptelor, care i-a adus atîta faimă, pînă în pragul Premiului Nobel.” (Marian Drăghici)

„Varujan Vosganian scrie o poezie a temelor «mari»: relaţia cu divinitatea, cu neamul său (armenesc), cu istoria, cu iubirea, cu moartea. Vocea autorului "Cărţii şoaptelor" rămîne însă inconfundabilă: cînd muzical-armonioasă, de frac şi joben, ca pentru o şcenă de operă, cînd blîndă şi sapienţială, de înţelept străvechi, şoptindu-le neofiţilor strînşi în jurul focului. Aici, în poezie, prefer vocea autoironică sau obosit-emoţionată a însinguratului care vorbeşte cu zidul, cu mama sau cu Dumnezeu. Lepădîndu-şi straiele publice, Varujan Vosganian este un poet tulburător: «Îmi îngrop faţa în palme, înmormîntarea/ cea de toate zilele».” (Gabriela Gheorghisor)

„A devenit tot mai dificil de distins poezia autentică de cea «făcută», altfel decît supunînd textele la proba timpului şi a relecturii. În acest peisaj adesea înşelător, Varujan Vosganian este cu adevărat un poet care nu ignoră «de ce-ul lumii», pentru a sări direct la «cum scriu». Dimpotrivă: conştiinţa tulburată de fragilitatea condiţiei umane, el se lupta cu Neantul prin intermediul discursului poetic. Îmi place foarte mult sinceritatea din acest volum excepţional. Niciun cuvînt nu e în plus în poemele lui Varujan Vosganian, creator care redă poeziei funcţia ei iniţială: aceea de a ne lega, prin cuvînt, de Marele Tot.” (Răzvan Voncu)

 

Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri: "Şamanul albastru" (Editura Ararat, 1994), "Ochiul cel alb al reginei" (Editura Cartea Românească, 2001), "Iisus cu o mie de braţe" (Editura Dacia, 2005) şi volumele de proză: "Statuia comandorului" (nuvele – Editura Ararat, 1994), "Cartea şoaptelor" (român – Editura Polirom, 2009, 2012), "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri" (nuvele – Editura Polirom, 2013).

 

Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.