Centenarul Genocidului Armean la Iaşi

22 aprilie 2015

         Uniunea Armenilor din România - Filiala Iaşi a organizat, pe 21 aprilie a.c. evenimentul "Centenarul Genocidului Armean", la sala de conferinţe "New York", de la Hotelul Ramada din Iaşi. Conferinţa "Centenarul Genocidului Armean" la Iaşi a fost precedată de o slujbă comemorativă la Biserica Armeană din Iaşi, oficiată de preotul paroh Radu Krikor Holca, dar şi de către preotul paroh al Bisericii Armene din Suceava, părintele Azad Mandalian, aducându-se aşadar un mic omagiu victimilor genocidului.

 

      În cadrul evenimentului, comunitatea armeană din Iaşi a celebrat şi "Ziua Mondială a Lecturii", prin organizarea uneia din cele peste 49 de lecturi publice din romanul “Cartea Şoaptelor”, lecturi organizate în această zi în peste 40 de ţări. Iniţiatorii lecturilor sunt Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin şi Lepsiushaus din Potsdam. În cadrul Zilei mondiale a lecturii au fost prezentate cititorilor pe lângă pasaje din romanul " Cartea şoaptelor " de Varujan Vosganian şi pagini scrise de cîteva dintre cele mai importante personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtînd semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian etc. Momentul de lectură de la Iaşi a fost realizat de actorul Dumi Florescu, publicul dovedindus-se încântat de interpretarea plină de emoţie şi profunzime a actorului.

        Evenimentul cultural de la Iaşi s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor tuturor minorităţilor din Iaşi, dar şi a reprezentanţilor unor instituţii de cultură din Iaşi precum Fundaţia "Iaşi - Capitală Culturală 2021", partener de nădejde în proiectele comunităţii armene sau Primăria Iaşi. Programul conferinţei a fost amplu, invitaţii fiind încântaţi de prezenţa unor invitaţi speciali precum prof. dr. Dumitru Zaharia de la Bacău, care şi-a dedicat întreaga activitate de cercetare de o viaţă  comunităţii armene din România, dar şi a d.nei prof. univ. Marine din Yerevan. În cadrul întâlnirii a avut loc lansarea Revistei "Siamanto" nr.4 / 2015 , publicaţie culturală a comunităţii armene din Iaşi. Acest număr a fost dedicat în exclusivitate comemorării Genocidului armean. Finalul evenimentului a fost unul plin de graţie, qvartetul Stagione din Iaşi, sub atenta îndrumare a domnului prof. Gorovei Ilie, a încântat auditoriul cu interpretarea unui pasaj de muzică armenească.

       Comunitatea armeană din Iaşi a adus un omagiu victimilor genocidului armean prin întâlnirea culturală organizată în această perioada plină de emoţii. Putem concluziona că, în aceste zile, inimile tuturor armenilor au bătut cu aceiaşi putere şi ritm alert în lupta împotriva atrocităţilor macabre ce s-au derulat în 1915. Lupta poporului armean pentru recunoaşterea genocidului devine simbolul luptei fiinţei umane pentru dreptul la viaţă şi pentru o lume mai bună, în care astfel de întâmplări tragice nu vor mai avea putere să îşi facă loc în istoria contemporană sau în viitorul umanităţii.

Galerie poze