Centenarul Uniunii Armenilor din România

16 january 2019

Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Iași, a organizat  o manifestare de promovare a spiritului intercultural în prag de centenar.

Evenimentul a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a  Primăriei Municipiului Iași. Programul activității  a cuprins  următoarele momente: Dezbaterea «România multiculturală. Armenii», lansarea cărții «Comunitatea armeană între trecut și prezent», recital de poezie și moment artistic «Siamanto sub cupola Centenarului».

În cadrul primei părți a evenimentului au fost prezenți o serie de invitați de seamă, dintre care amintim: primarul Mihai Chirica, prof. univ. dr. Daniel Șandru, prof. univ. dr. Eugen Golgoțiu, Dr. Emanuel Nazarerian, Economist Ștefana Agop, iar din partea Tele M Iași, prof. Gabriela Puiu și manager Ana Crudu, personalități ce au prezentat aspecte ce țin de istorie, religie, economie, cultură, tradiții și obiceiuri, probleme analizate atunci când vorbim despre evoluția unei comunități etnice.

Tradițiile și obiceiurile armene, păstrate cu sfințenie din generație în generație, au fost surprinse printr-un  cântec deosebit, interpretat de eleva Sorana Dumitriu, iar recitalul de poezie din cadrul evenimentului s-a axat pe opera în versuri a tânărului Cezar Enache, ArmenIS - identități ale trecutului. Printre surprizele serii s-au numărat și tablourile artistei Alina Săruleanu, care a surprins în operele ei complexitatea tradițiilor armene, reiterând povestea interesantă a acestui popor milenar.

Uniunea Armenilor din România s-a constituit la 25 ianuarie 1919, cu scopul de a-i sprijini pe armenii refugiați în România după, tragicul armenocid din 1915. Cel dintâi președinte al acestei organizații a fost Grigore Trancu-Iași. După 1990, comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, din dorința de a păstra zestrea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri.

Centenarul Uniunii Armenilor din România a fost primul eveniment de marcă din țară ce deschide rubrica activităților realizate cu ocazia celebrării a 100 de ani de la înființarea primei instituții de cultură implicată activ în promovarea valorilor armenești.

 

Galerie poze