• acasa
  • evenimente
  • articol - Recital extraordinar de jazz: „De la blues la rezonanţe armeneşti”, susţinut de Harry Tavitian&Aida Tavitian

Recital extraordinar de jazz: „De la blues la rezonanţe armeneşti”, susţinut de Harry Tavitian&Aida Tavitian

11 mai 2016

          Uniunea Armenilor din România - Sucursala Iaşi vă invită la recitalul extraordinar de jaz:„De la blues la rezonanţe armeneşti”, susţinut de Harry Tavitian (pian, voce) şi Aida Tavitian (voce). Evenimentul va avea loc joi, 12 mai 2016, ora 19:00, la Sala Studio TVR Iaşi. Concertul face parte din prima ediţie a Festivalul Internaţional "Semper Artes",organizat de către Uniunea Armenilor din România - Sucursala Iaşi în parteneriat cu Asociaţia Semper Artes.

 

             Harry Tavitian: „Revin cu bucurie la Iaşi la invitaţia Sucursalei Iaşi a Uniunii Armenilor din România condusă de eminentul fizician, prof. univ. dr. Măricel Agop. O am ca invitată, de această dată, pe fiica mea Aida. Vă vom propune o călătorie de la blues – una dintre rădăcinile jazzului – la prelucrări din folclorul românesc şi armenesc. Sunt armean prin naştere şi român prin adopţie; mă simt acasă în ambele spaţii spirituale – balcanic şi caucazian. Influenţele folclorului românesc şi armenesc au fost prezente încă de la începuturi în muzica mea. De-a lungul anilor, folclorul a rămas unul dintre izvoarele mele cele mai importante de inspiraţie. Ceea ce încerc să fac este o sinteză între diverse surse, pornind de la esenţe, să pun în valoare vecinătatea celor 2 culturi”.

           Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile ce au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. "Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European", spunea un important critic de jazz austriac. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

           Născută în 1976, Aida Tavitian este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti; este profesoară de pian la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” dinConstanţa. A cântat cu Corul Radiodifuziunii Române sub bagheta maestrului Aurel Grigoraş şi a colaborat cu Corul Madrigal. Cântă jazz în diverse formule cu muzicieni constănţenişi în ultimii ani a participat ca invitată în concerte alături de Harry Tavitian.



   Blog: https://harrytavitian.wordpress.com/2016/05/08/concert-de-jazz-harry-tavitian-la-iasi-joi-12-mai/

 

Galerie poze