• acasa
  • evenimente
  • articol - Romania – Armenia, liant cultural intre doua continente

Romania – Armenia, liant cultural intre doua continente

15 aprilie 2019

   

     In intervalul 3- 4 aprilie 2019, Presedintele Uniunii Armenilor din Romania, domnul deputat Varujan Vosganian, insotit de Vicepresedintele Uniunii Armenilor din Romania, domnul dr. Zare Nazaryan si de catre domnul Garabet Haciaturian, reprezentant al Fondului Hayasdan in Romania, au efectuat o vizita de lucru in Armenia- Yerevan.

In data de 4 aprilie 2019,  Președintele Adunării Naționale a Republicii Armenia, domnul Ararat Mirzoyan, s- a intalnit cu reprezentantii comunitatii armene din Romania. In cadrul intalnirii s-a discutat despre importanta comunitatii armene din Romania si a pastrarii identitatii armenesti in zona europeana .

Domnul deputat Varujan Vosganian, in calitate de lider al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) în Camera Deputaților și președinte al  Grupului de Prietenie cu Armenia, a prezentat numeroasele activitățile pe care armenii le dezvoltă în viața politico-publică și în susținerea subiectelor cu agendă armenească. El a subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării și extinderii relațiilor interparlamentare, atât pe platforme bilaterale, cât și pe platforme internaționale.

A fost prezentata in detaliu comunitatea armenilor din Romania si calendarul activitatilor culturale desfasurate in scopul pastrarii culturii si identitatii nationale.

            O alta activitate extrem de importanta in cadrul vizitei delegatiei romane in Armenia a fost intalnirea cu Prim-ministrul Nikol Pashinyan. Prim - ministrul a evidentiat faptul că “ unul dintre cele mai importante obiective ale schimbărilor din Armenia este crearea unui nou nivel al relațiilor dintre Armenia și diaspora, creând o agendă comună pentru patrie și pentru diaspora.”  În ceea ce privește relațiile armene - române, prim-ministrul a subliniat importanța deschiderii noii linii aeriene  Yerevan-București și a exprimat speranța că aceasta va avea succes.

Presedintele Uniunii Armenilor din Romania, domnul deputat Varujan Vosganian și-a exprimat recunoștința pentru primirea călduroasă și a subliniat că a urmărit îndeaproape evoluțiile și schimbările din Armenia. El și-a exprimat încrederea că guvernul condus de Nikol Pashinyan își va îndeplini misiunea cu succes.

Delegatia din Romania a subliniat faptul ca reprezentantii  comunitatii armene din Romania sunt dispusi să contribuie la dezvoltarea Patriei în diferite domenii. În acest scop, domnul deputat Varujan Vosganian și-a exprimat dorința de a menține contacte și de a purta discuții periodic cu guvernul armean. Varujan Vosganian și-a exprimat încrederea că aceasta ar putea juca un rol important în dezvoltarea relațiilor politice, economice și culturale între cele două țări.

De asemenea, s-a stabilit un plan de masuri care sa contribuie la imbunatatirea relatiilor economice intre cele doua state, avand in vedere inaugurarea noii linii aeriene  Yerevan-București in data de 3 aprilie 2019. Cu aceasta ocazie deosebita, membrii delegatiei ce au reprezentat comunitatea armeana din Romania, alaturi de ambasadorul Republicii Armenia in Romania, domnul Sergey Minasyan, au participat la o receptie la Hotel Mariott din Yerevan.

         Implementarea planului de dezvoltare al relatiilor economico – culturale dintre Romania si Armenia a fost initiata prin organizarea unei vizite la Biserica Armeana din Iasi a domnului Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului Romaniei . Acest monument istoric este prima atestare documentara a orasului Iasi de la 1395.

          Comunitatea armeana din Iasi este una din cele mai puternice comunitati armene din Romania, ce a pastrat si promovat asiduu  cultura si traditiile armenesti. Vizita la Iasi, a domnului Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului Romaniei, insotit de catre Presedintele Uniunii Armenilor din Romania, domnul deputat Varujan Vosganian, a fost organizata de catre domnul dr. Zare Nazaryan, Vicepresedinte al Uniunii Armenilor din Romania si a avut ca scop promovarea relatiilor bilaterale romano- armene.

 

 

Galerie poze