• acasa
  • evenimente
  • articol - Romania – Armenia, liant cultural intre doua continente

Romania – Armenia, liant cultural intre doua continente

15 aprilie 2019

   

    În intervalul 3-4 aprilie 2019, Președintele Uniunii Armenilor din România, domnul deputat Varujan Vosganian, însoțit de Vicepreședintele Uniunii Armenilor din România, domnul dr. Zare Nazaryan și de către domnul Garabet Haciaturian, reprezentant al Fondului Hayasdan în Romania, au efectuat o vizită de lucru în capitala Armeniei, Yerevan. În data de 4 aprilie 2019,  Președintele Adunării Naționale a Republicii Armenia, domnul Ararat Mirzoyan, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității armene din România. S-a avut în vedere prezentarea importanței păstrării identității armenești în zona europeană.

              A fost prezentată în detaliu comunitatea armenilor din România și calendarul activităților culturale desfășurate în scopul păstrării culturii și identității naționale. Domnul deputat Varujan Vosganian, în calitate de președinte al  Grupului de Prietenie cu Armenia, a prezentat numeroasele activitățile pe care armenii le dezvoltă în viața politico-publică și în susținerea subiectelor cu agendă armenească. Acesta s-a axat la nivelul discursului pe necesitatea consolidării și extinderii relațiilor interparlamentare, atât pe platforme bilaterale, cât și pe cele internaționale.

            O altă activitate extrem de importantă în cadrul vizitei delegației române în Armenia a fost întâlnirea cu Prim-ministrul Nikol Pashinyan. Acesta a evidențiat faptul că „unul dintre cele mai importante obiective ale schimbărilor din Armenia este crearea unui nou nivel al relațiilor dintre Armenia și diaspora, creând o agendă comună pentru patrie și pentru diaspora.” În ceea ce privește relațiile dintre cele două state, prim-ministrul a subliniat importanța deschiderii noii linii aeriene Yerevan-București.În calitate de Președinte al Uniunii Armenilor din România, domnul deputat Varujan Vosganian și-a exprimat recunoștința pentru primirea călduroasă și a menționat faptul că urmărește îndeaproape evoluțiile și schimbările din Armenia.

              Delegația din România a subliniat faptul că reprezentanții  comunității armene sunt dispuși să contribuie la dezvoltarea Patriei în diferite domenii. În acest scop, domnul deputat Varujan Vosganian și-a exprimat dorința de a menține contacte și de a purta discuții periodic cu membrii guvernului armean, întrucât această formă de colaborare ar putea juca un rol important în dezvoltarea relațiilor politice, economice și culturale între cele două țări.

              Vizita oficială a avut pe ordinea de zi și stabilirea unui plan de măsuri care să contribuie la îmbunătățirea relațiilor economice între cele două state, având în vedere inaugurarea noii linii aeriene Yerevan-București în data de 3 aprilie 2019. Cu această ocazie deosebită, membrii delegației ce au reprezentat comunitatea armeană din România, alîturi de ambasadorul Republicii Armenia în Romania, domnul Sergey Minasyan, au participat la o recepție la Hotel Mariott din Yerevan.

         Implementarea planului de dezvoltare al relațiilor economico – culturale dintre România și Armenia a fost inițiată prin organizarea unei vizite la Biserica Armeană din Iași a domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului României. Vizita oficială la Iași a fost organizată de către domnul dr. Zare Nazaryan, Vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România și a avut ca scop promovarea relațiilor bilaterale româno-armene. Comunitatea armeană din Iași este una din cele mai puternice din România, ce a reușit de-a lungul timpului să păstreze și promoveze tradițiile armenești.

 

 

Galerie poze