Articole event

  • Istoria Centenarului Uniunii Armenilor din România Istoria Centenarului Uniunii Armenilor din România17 december 2019

    Ora de istorie devine o poartă de cunoaștere către interculturalitate 

  • Ziua limbii alfabetului și culturii armene la Școala Gimnazială George Călinescu din Iași Ziua limbii alfabetului și culturii armene la Școala Gimnazială George Călinescu din Iași

    Anul acesta ziua de 12 octombrie a fost decretată drept „Ziua limbii alfabetului și culturii armene”. Sărbătorită pentru prima dată în România, comunitatea armeană din Iași și-a propus organizarea unui atelier de caligrafie dedicat elevilor Școlii Gimnaziale „George Călinescu” din Iași. 


  • Istoria cartierului armenesc din Iași Istoria cartierului armenesc din Iași

    Istoria comunității armene din Iași este rostită în cadrul orelor domnului prof. Dașchievici Andi, care cu o deosebită aplecare către latura interculturală a societății, le vorbește elevilor despre tradiții și obiceiuri, dar și despre contribuția comunității locale la dezvoltarea economică a târgului de odinioară. 


  • Multiculturalitatea în arta cinematografică Multiculturalitatea în arta cinematografică

    Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași în perioada octombrie-decembrie reușește sub cupola sa să reunească povestea a șase comunități etnice din Iași: evrei, armeni, rușii-lipoveni, ucraineni, rromi, greci. 


  • Fraternitatea româno-armeană în prag de centenar Fraternitatea româno-armeană în prag de centenar

    În contextul actual al împlinirii celor 100 de ani de la înființarea Uniunii Armenilor din România, un remarcabil profesor ieșean a desfășurat un eveniment de marcă dedicat fraternitățiilor româno-armene. Documentele prezentate de domnul prof. Andi Marius Dașchievici aduc în fața auditoriului o serie de documente ce prezintă spiritul intercultural al vremurilor de odinioară din viața etnicilor din Iași. Aceste surse provin fie din mediul familiar sau heraldic, dar la care se adaugă și arborii genealogici păstrați cu sfințenie odată cu trecerea ireversibilă a timpului. Aceste elemente descifrează un mozaic construit de-a lungul timpului de etniile din zona Moldovei.